Agenda

La Convivencia, Stemmen van het zuiden

Rijke cultuur uit Orange, Andalusië, Aquitanië


In 2019 brengt KunstRijk muziek en verhalen uit het zuiden van Europa, daar waar de wortels van onze rijke cultuur liggen. Opvallend en leerzaam voor nu is het feit dat grenzen verlegd worden. La Convivencia is een begrip uit Spanje waarmee bedoeld wordt: Christelijke, Kathaarse, Joodse en ‘Saraceense’ invloeden vullen elkaar aan, verrijken elkaar. Een ander voorbeeld van verdraagzaamheid: De eerste Willem van Oranje, Guilhaume le Désert, was getrouwd met een Moorse prinses. Een derde inspiratiebron is: Eleonore van Aquitanië bracht de chansons de gestes breed onder de bevolking. Uiteindelijk zijn allen gevoed door de rijke Christelijke, Islamitische en Joodse (en zelfs atheïstisch/wetenschappelijke) invloeden van het zuiden.

Uitvoering

Een groot deel van dit project wordt professioneel ingezet. KunstRijk brengt gevarieerde projecten voor professionals, voor amateurs met professionals en voor amateurs.


U ziet hieronder een ‘Nassau-blauwe’tegel uit het kasteel van Breda. Opvallend zijn de kruisvorm (christelijk), het mystieke oog (kabbalistisch) en de Moorse tegels/kleuren er omheen.